Σε απάντηση της από 12-10-2021 ανακοίνωσης του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου, δηλώνουμε τα εξής:
- Το συνδικαλιστικό δικαίωμα της απεργίας, είναι αδιαπραγμάτευτο και αποτελεί κατάκτηση του διεθνούς συνδικαλιστικού κινήματος και όχι «αποκλειστικότητα» του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων και Επιμελητών Κυκλάδων. Αν ο Δικηγορικός Σύλλογος Σάμου θεωρεί ότι η προκηρυχθείσα απεργία του Συλλόγου μας είναι παράνομη, όπως ισχυρίζεται, έχει τη γνώση και τα μέσα να προσφύγει στα αρμόδια όργανα.
- Η κρίση που εκφέρεται ως προς τον προσχηματικό χαρακτήρα της απεργιακής κινητοποίησης του Συλλόγου μας, δείχνει εμπάθεια και προκατάληψη, ανεπίτρεπτη για έναν Επιστημονικό Σύλλογο, όπως ο Δικηγορικός Σύλλογος Σάμου. Οι απεργίες δεν προκηρύσσονται για νομικούς λόγους, αλλά για την προάσπιση δικαιωμάτων. Άλλωστε, ας σημειωθεί ότι το Εφετείο Αιγαίου, είναι ανεπαρκώς στελεχωμένο, ομοίως με το Πρωτοδικείο Σάμου. Το να στρέφεται ένας επιστημονικός σύλλογος εναντίον του Συλλόγου μας, εξαιτίας της αμέλειας του Υπουργείου Δικαιοσύνης να στελεχώσει τις Δικαστικές Υπηρεσίες που βρίσκονται υπό την εποπτεία του, δεν αρμόζει στο χαρακτήρα του.
- Όπως ομολογεί ο ίδιος ο Δικηγορικός Σύλλογος Σάμου, η μακρόχρονη ταλαιπωρία των πολιτών και δικηγόρων, προήλθε κατά το μέγιστο μέρος, από τις κινητοποιήσεις των συναδέλφων δικαστικών υπαλλήλων της Σάμου. Απλά, ο Δικηγορικός Σύλλογος Σάμου, θεωρεί ότι υπάρχουν δίκαιες κινητοποιήσεις (αυτές που τον συμφέρουν) και άδικες κινητοποιήσεις. Κατατάσσει τη δική μας κινητοποίηση στις άδικες, αγνοώντας ή παραβλέποντας, τόσο τις δυσκολίες μετακίνησης δύο υπαλλήλων για επτά ημέρες από τη Σύρο στη Σάμο, όσο και την ελλιπή στελέχωση του Εφετείου Αιγαίου. Επιπλέον θυμίζουμε, ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου, σε παλαιότερη δημοσίευσή του, διέτεινε την προσωπική δέσμευση του Υπουργού προς αυτόν για την ισχύουσα τροποποίηση του ΠΔ και όχι μόνο στην κάλυψη των κενών.
- Ο Δικηγορικός Σύλλογος Σάμου, παραδόξως, καλεί τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Άρειο Πάγο, να δημιουργήσουν οργανική θέση κάλυψης μεταβατικής έδρας, πρωτοτυπώντας στο θεσμικό πλαίσιο της Δημόσιας Διοίκησης, τόσο σε Ελληνικό, όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
- Κατηγορούμαστε ότι ως Σύλλογος, καταστρέφουμε μια κοινωνία, καθιστώντας «παιχνίδι» πολίτες και Δικηγόρους και καταλύοντας το κράτος Δικαίου. Εφόσον ο Σύλλογός μας είναι τόσο ισχυρός, τούδε και εφεξής σας συμβουλεύουμε να προσφεύγετε σε εμάς ώστε να επιλύσουμε με τις κινητοποιήσεις μας, τα προβλήματα του δικαϊκού συστήματος της Ελλάδας, την οικονομική κρίση, την ανεργία καθώς και την αντισεισμική και αντιπλημμυρική προστασία της Χώρας.
Το ΔΣ του ΣΔΥΕνΚ