«ΑΝΤΑΜΟΙΒΕΣ» ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Γιώργος Βαλσαμάκης
Προϊστάμενος Δ/νσεως Γραμματείας Πρωτοδικείου Σύρου

«ΑΝΤΑΜΟΙΒΕΣ» ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Με την 56921 κ.υ.α.., με προμετωπίδα: « προσωρινό σύστημα ανταμοιβών δικαστικών υπαλλήλων» η προϊστάμενη αρχή, αποφάσισε να «αμείψει» τους δικαστικούς υπαλλήλους για την τεράστια προσπάθεια που κάνουν, προκειμένου να διεκπεραιώσουν στις ταγμένες προθεσμίες τις υποχρεώσεις τους (λέω εγώ) .
Μιλά για τη βελτίωση της ταχύτητας και της αποτελεσματικότητας στην απονομή της δικαιοσύνης, στοιχεία που αποτελούν στόχους του συστήματος των ανταμοιβών (άρθρο 1 της κ.υ.α.), αφήνοντας να αιωρείται η εντύπωση ότι οι δικαστικοί υπάλληλοι δεν είναι άμοιροι ευθυνών για την μη επίτευξη της…ταχύτερης και αποτελεσματικότερης απονομής της δικαιοσύνης.
Γενικά, το μόνο που προσωπικά με ικανοποιεί, είναι η παραδοχή (στην κ.υ.α.) του 35% των κενών οργανικών θέσεων που θεσπίστηκαν με την 11124/2022 (ΦΕΚ 1754/2022 τ. Β΄) του Υπ. Δικ. (παρά το ότι αμφισβητώ την ορθότητα του αναφερόμενου ποσοστού).

Και λέω εγώ: 35% κενές οργανικές θέσεις (όπως αναφέρει η κ. υ. α.)

Δηλαδή υπηρετούν δύο αντί για τρεις.
Δηλαδή δύο, διεκπεραιώνουν εργασία τριών.
Δηλαδή, ο κάθε υπηρετών, ενεργεί, κατά περίπτωση, και για το ποσοστό που απολείπεται.
Προς διευκρίνηση του « κατά περίπτωση» αναφέρω ότι όσον αφορά την Υπηρεσία μας σε σύνολο δεκαεπτά (17) οργανικών θέσεων, υπηρετούν εννέα (9) υπάλληλοι.
΄Ητοι, ποσοστό υπηρετούντων 53% και, ποσοστό κενών οργανικών θέσεων – ελλείψεων 47%. (Δεν κάνω άλλους υπολογισμούς…).

Με δεδομένο το ότι η Κεντρική Υπηρεσία αναγνωρίζει τις ελλείψεις, το σωστό θα ήταν η κ .υ. α. να αναφέρει:

«επειδή αυτοί οι λίγοι, κάνουν τόσα πολλά, παρέχεται η συγκεκριμένη ανταμοιβή, στο σύνολο των υπηρετούντων υπαλλήλων»

και όχι να υποχρεώνει να μπαίνουμε στη διαδικασία της ποσόστωσης…όσον αφορά το ποιοί θα πάρουν το επόμενο τρίμηνο την «ανταμοιβή».

Σημειώνω:

– Οι δικαστικοί υπάλληλοι, αποδεδειγμένα δεν έχουν ευθύνη στο θέμα της καθυστέρησης στην απονομή της δικαιοσύνης (επιμένω σ΄ αυτό).

– Δεν είδα καμία ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, αλλά και καμιάς παράταξης με την οποία να διαμαρτύρονται στον Τύπο για τον τρόπο που προωθείται το θέμα, δημιουργώντας εντυπώσεις για δικαστικούς υπαλλήλους που παίρνουν extra αμοιβή, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα της καθυστέρησης στην απονομή της δικαιοσύνης, φορτώνοντας, εμμέσως, στους δικαστικούς υπαλλήλους το πρόβλημα.

– Δεν είδα ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας για το θέμα και φυσικά ούτε διευκρινήσεις, ούτε κατευθύνσεις όσον αφορά τη διαχείριση της διαδικασίας από τις υπηρεσίες, ούτε επεξηγήσεις για τη διεκπεραίωσή της…

ΑΚΡΑ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΣΙΩΠΗ! Γιατί;

Αναρωτιέμαι:

– Μήπως το «προσωρινό σύστημα αμοιβών δικαστικών υπαλλήλων» που με την ως άνω κ.υ.α. υλοποιείται, αποτελεί το προοίμιο της κατάργησης της τήρησης ωραρίου ή της επέκτασής του;

Μπορεί να χαρακτηριστώ αχάριστος.
΄Ισως! 
Πόσα χρόνια όμως λειτουργούμε με … κενές οργανικές θέσεις;
Κανείς όμως, εκτός από εμάς τους ίδιους, δεν ξέρει πόσα κάνουμε και με ποιο τρόπο τα … φέρνουμε βόλτα.

Βαρέθηκα!
Βαρέθηκα, κυρίως, τη σιωπή σας.
Τη σιωπή ΚΑΙ των συναδέλφων ΚΑΙ της Ομοσπονδίας.

Πάντα με αγάπη

Γιώργος Βαλσαμάκης

Αφήστε το σχόλιο σας

Το email σας δεν θα δημοσιοποιηθεί.


*